Neka tvoja hrana bude tvoj lijek, a tvoj lijek neka bude tvoja hrana. - ovako glasi poznata izreka grčkog filozofa Hipokrata kojeg smatramo utemeljiteljem znanstvene medicine. Iako se današnji stručnjaci za prehranu i zdravlje slažu s njegovom izjavom i naglašavaju da unosom hrane svakodnevno utječemo na naše zdravlje, nažalost, zbog ubrzanog načina života skloni smo brigu o prehrani ostaviti po strani.
Stoga nije na odmet još jednom se podsjetiti malih koraka koje možemo učiniti u smjeru pravilnog izbora namirnica koje nas štite i koje pozitivno djeluju na naše zdravlje.
1. Raznolikost je osnova pravilne prehrane.
Raznolika prehrana osigurat će tijelu sve potrebne tvari, stoga je mlijeko i mliječne proizvode potrebno svakodnevno uvrstiti u jelovnik. Naime, mlijeko je izvor esencijalnih aminokiselina koje su našem organizmu neophodne za normalno funkcioniranje. Ono sadrži kalcij potreban za izgradnju kosti. Štoviše, nema mnogo drugih namirnica u našoj prehrani koje sadrže toliko kalcija kao mliječni proizvodi. Mlijeko i mliječni proizvodi također daju važne hranjive tvari kao što su bjelančevine visoke biološke iskoristivosti, vitamine B1, B2 i B12 te vitamine A i D.
No kako ne bismo pretjerivali s mlijekom, preporučuje se koristiti svježi kravlji sir ili jogurt, namirnice bogate bjelančevinama i neophodnim aminokiselinama koje nemaju tako puno masnoće kao vrhnje, punomasni tvrdi sirevi i maslac.
Osim toga, fermentirani mliječni proizvodi, poput jogurta i sličnih proizvoda, imaju izrazito značajan utjecaj na zdravlje probavnog sustava, upravo zbog sadržaja bakterija mliječne kiseline, te ostalih probiotičkih bakterijskih kultura. Ti proizvodi su kao i mlijeko, odličan izvor bjelančevina, vitamina B kompleksa, vitamina A i D te kalcija, fosfora i željeza, ali su za razliku od mlijeka, lakše probavljivi upravo zbog pomoći bakterija mliječno – kiselog vrenja koje djelomično razgrade laktozu (mliječi šećer), i zbog toga su pogodni i za osobe intolerantne na laktozu.
2. Što je idealno serviranje mliječnog proizvoda?
Ni u čemu ne valja pretjerivati, zato je dobro imati na umu preporučene količine za serviranje. Za mlijeko je to 1 čaša, odnosno otprilike 2,5 dl. Također, i za jogurt je to 1 čaša, odnosno 180-200 g. Kod svježeg sira, preporuka po obroku je pola šalice, točnije oko 120 g, dok je za mladi sir to nekoliko kriški ukupne težine do otprilike 60 g.
Neka ove količine budu vaše smjernice za uravnotežene mliječne obroke, ali slobodno ih obogatite svježim voćem i žitaricama kako biste dobili cjelovit i potpun obrok koji će vas zasititi i dati vašem tijelu potrebnu energiju.
3. Što ako vam mlijeko nije omiljeno?
Ako vam mlijeko nije na popisu omiljenih namirnica, evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da ga uvrstite u svakodnevnu prehranu.
Svježi, posni, nemasni sir ili jogurt možete koristiti kao dodatak umaku u jelima koja sadrže tjesteninu.
U jogurt možete staviti omiljeno sezonsko voće, poput jagoda, malina, banana i slično, a možete ga zasladiti i žlicom meda. Također, smoothie od šumskog voća je uvijek dobra ideja! Slobodno koristite smrznuto voće uz mali dodatak vrhnja za šlag.
Mozzarella ili mladi sir mogu biti odličan dodatak svježim povrtnim ili voćnim salatama, ili ih upotrijebite umjesto klasične Goude za manje kaloričnu varijantu domaće.
Osim toga, ne zaboravite krem sir, on će obogatiti svaki sendvič, a naša preporuka je kombinacija sa kuhanom šunkom i zelenom salatom.
4. A što kada vas uhvati želja za slatkim?
Bez grižnje savjesti i bez puno muke – vrijeme je za slasni cheesecake. Postoji puno verzija ovog deserta, neke varijante ne zahtijevaju ni upotrebu pećnice, a svima im je zajednički najvažniji sastojak – kvalitetan svježi ili krem sir. S ovim desertom ne možete pogriješiti a najteži dio je – čekati da se ohladi!
Sastojci:
· 500 ml slatkog vrhnja
· 400 g krem sira
· 200 g maslaca
· 2 žlice mlijeka
· 200 g kiselog vrhnja
· 450 g mljevenog keksa
· 1 žlica meda
· 4 žlice šećera u prahu
· 2 vanilin šećera
· 1 želatina u prahu
Upute:
1. Maslac, mlijeko i med otopite na laganoj vatri pa pomiješajte s mljevenim keksima. Kada se sastojci sjedine, kekse prebacite u kalup za torte i rukama ili žlicom ih ravnomjerno utisnite na dno kalupa. Podlogu od keksa spremite u zamrzivač dok pripremate kremu.
2. Želatinu namočite u malo vode i ostavite da nabubri. Krem sir i kiselo vrhnje izmiksajte sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Dodajte otopljenu želatinu te sve još kratko izmiksajte da se želatina sjedini sa svim sastojcima.
3. Slatko vrhnje izmiksajte do pola pa dodajte pripremljenu kremu od sira i kiselog vrhnja i sve još malo miješajte dok ne dobijete kompaktnu kremu.
4. Kremu stavite na podlogu od keksa i zagladite površinu. Cheesecake prije posluživanja ostavite u hladnjaku nekoliko sati da krema ohladi i očvrsne.
5. I za kraj, ideja za one u nedostatku vremena?
Za one uvijek u žurbi, ili pak one koji nerado provode vrijeme u kuhinji, ideje za brz, slastan i ekonomičan obrok uvijek su dobrodošle. Imamo rješenje koje uvijek morate imati u svom hladnjaku, a to su tortellini. Odaberite svoj favorit – sa sirom ili suhom šunkom! A ako ste raspoloženi za eksperimentiranje, obogatite ih mozzarellom ili krem sirom, prelijte ih vrhnjem za kuhanje, a u kombinaciju možete ubaciti i neko povrće poput cherry rajčica, rukole ili zelena salate. Brže i ukusnije od ovoga zaista ne može, stoga vam želimo dobar tek!